LPKY

Palveluskoirat koekalenteri 2019
Päivämäärä Aika Paikka Hinta Koetiedot Ilmoittautuminen
27.5.2019   "Tapiksen kenttä"   BH-koe  
           
           
           

 Koemuodot

BH-koe
Ennen ensimmäistä palveluskoirakoetta on suoritettava käyttäytymiskoe hyväksytysti. BH-kokeessa on kaksi osaa, joissa arvioidaan sekä koiran tottelevaisuutta että käyttäytymistä kaupunkiolosuhteissa erilaisine ärsykkeineen. BH-kokeeseen saa osallistua myös ei-palveluskoiraoikeuksia omaavat ja rekisteröimättömät, tunnistusmerkityt koirat.

PK-haku (PAHA) 
PK-haussa koirat etsivät niin kutsuttuja maalimiehiä (piiloon asettuneita ihmisiä) lyhyehköllä metsäradalla. Radan pituus kasvaa alokasluokan 100 metristä voittajaluokan kolmeensataan metriin. Radalle on kaikissa luokissa sijoitettu kolme maalimiestä.
Löydön ilmaisussa on sallittu kaksi eri tapaa. Koira ilmaisee löytönsä koiranohjaajalle jäämällä haukkumaan maalimiehen luo tai niin kutsutulla rullalla, jolloin koira poimii maalimiehen luona pannassaan roikkuvan rullan suuhunsa ja tuo sen ohjaajalle. Tämän jälkeen koira kytketään ja se vie ohjaajan löytyneen maalimiehen luo.

PK-jälki (PAJÄ)
PK-jälkikokeessa koira jäljestää metsässä ja osoittaa ohjaajalleen jäljen päällä olevat esineet. Jäljen nosto tapahtuu niin sanotulta janalta. Jäljen pituus vaihtelee alokasluokan 500 metristä voittajaluokan 1500 metriin.

Etsintäkoe (PAEK)

Etsintäkoe on koiraa monipuolisesti testaava koe. Koira suorittaa lyhennetyn jälki- ja hakuosuuden lisäksi myös nk. tarkkuusnoudon ja pudotetun esineen noudon.

Viesti (PAVI)
Viestissä koira juoksee ohjaajan ja apuohjaajan välisessä maastossa käyttäen apunaan sekä reitin tuntemusta että jäljestystä. Luokasta toiseen noustaessa viestin välitysosuuksien välimatka kasvaa.

PK-hakuun, jälkeen, viestiin ja erikoiskokeeseen kuuluu osana tottelevaisuus ja esineruutu. Tottelevaisuusosuudessa suoritettavat liikkeet vaikeutuvat luokasta toiseen siirryttäessä. Samoin esineruudusta noudettavien esineiden määrä ja käytettävä aika muuttuvat. Kaikissa palveluskoiralajeissa kokeet vaikeutuvat kolmeportaisesti (alokas-, avoin ja voittajaluokka).

Kaikista koemuodoista löydät lisätietoa Suomen Palveluskoiraliiton sivuilta.

© Lappeenrannan Palveluskoirayhdistys ry
Kaakon Nettipalvelu Oy