Yhdistystä edustamassa SPKL:n Pelastuskoirien joukkuekatselmuksessa 27.-29.8.2021

07.09.2021

Yhdistystä edustamassa SPKL:n Pelastuskoirien joukkuekatselmuksessa 27-29.8.2021 Kuopiossa.

LPKY:n joukkue (ryhmänjohtaja ja kolme koirakkoa) ilmoitettiin halukkaaksi osallistumaan Pelastuskoirien joukkuekatselmukseen. Heti ei kisapaikka auennut LPKY:lle. Joukkue oli varasijalla nro 2.

Viime metreille jännitimme tuleeko joukkueelle pääsyä osallistua kisaan ja kyllä, kaksi vuorokautta ennen h-hetkeä tuli ilmoitus että kisaan olisi paikka vapautunut. Ei kun joukkue kokoon!

Joukkueen kokoonpano oli seuraavanlainen:

Ryhmänjohtajana Paula Vataa.

Koirakkoina: Sari Hänninen ja tsekinpaimenkoira Milli.

Tuija Kajasranta ja kultainennoutaja Peppi.

Riikka Lalu ja australiankelpie Liia.

Perjantaina 27.8. klo 16.00 oli kisan avajaiset Rytkyn leirikeskuksessa Kuopiossa.

Joukkueiden oli pitänyt suunnitella etukäteen joukkueen esittely, joka oli arvosteltava tehtävä. Esityksen kesto noin 5 minuuttia. Tämä oli siis ensimmäinen tehtävä.

No aikaa ei ollut paljoa suunnitella, johtuen siitä että pääsimme vasta kisaan mukaan viime metreillä, ja hankkia rekvisiittaa esitykseen. Mutta esitys saatiin kuin saatiinkin kasaan ja lopputulokseen joukkue oli tyytyväinen. Ja saadut pisteetkin miellytti (27/30).

Ryhmänjohtajien palaveri oli alkuillasta ja siellä joukkueet saivat toisen tehtävä.

2 Tehtävän lähtötilanne oli seuraavanlainen:

Klo 12.00 oli henkilö lähtenyt autolla liikkeelle ja sanonut menevänsä marjastamaan.

Henkilö ei ollut palanut kotia ja puhelimen paikannus antoi koordinaatit mihin joukkueen piti osata mennä.

Mukana henkilöllä oli valkoinen ämpäri ja henkilöllä diabetes.

Tehtävälle on otettava kaikki koirat ja mahdollisella jäljellä käytettävä kaikkia koiria.

Aikaraja oli kaikissa annetuissa tehtävissä viikonlopun aikana. Tehtävän aika alkoi juosta jo kun ryhmälle annettiin tehtävää. Jos aikarajan ylitti seurasi siitä joko saatujen pisteiden nollaaminen tai merkittäviä pistevähennyksiä. Ryhmänjohtaja koetti parhaansa mukaan tuijottaa myös sitä kelloa, paljon on aikaa jäljellä.

Lauantai 28.8.

Klo 04.40 joukkue aloitti lauantain ensimmäisen tehtävän kaatopaikalta. Aikaa tehtävän suorittamiseen oli 15 minuuttia. Käytimme 2 koiraa tällä tehtävällä yhtä aikaa.

Lähialueelta oli ulkomaalaisia marjanpoimijoita jäänyt palaamatta marjatilalle ja poliisi etsi heitä maastosta ja joukkueen tehtävä oli etsiä heitä annetulta kaatopaikka alueelta mitä ei oltu vielä tarkastettu. Valitettavasti joukkue ei ollut varautunut ihan tälläiseen tehtävään ,joten suojausvälineet olivat ohjaajilla puutteelliset. Olisi hyvä ollut olla ihan suojapuku, kumisaappaat tai kengän suojat yms, kunnolliset hengitysmaskit. Ja ei huono jos koirilla olisi ollut kuonokopat. Koska siellä oli lihanpalasia yms. jätekasoja oli useita ja niiden päälle ei tietenkään saanut mennä. Vaan kuljimme vieressä.

2 tehtävä oli tarkastaa tehdasalue,ulkopäin. Sai käyttää vain 1 koiraa kerrallaan , koiraa sai vaihtaa. Aikaa 20 minuuttia tehtävän suorittamiseen. Alueella voi kulkea ulkopuolisia henkilöitä.

3 tehtävä oli koulurakennuksen tarkastaminen sisältä. Nuorisoa etsittiin, kateissa oli 5 henkilöä. Ja käytöstä poistetun koulun tiedettiin olevan suosittu nuorison oleilupaikka.

Tehtävää sai lähteä suorittamaan 1 koira kerrallaan. Aikaa 15 minuuttia.

Osa tiloista oli jo tarkastettu ja niihin ei tarvinnut mennä.

Tällä rastilla ei koiranohjaaja saanut mennä koiran mukana tarkastettavaan tilaan (kyseessä oli koulun juhlasali ) ollenkaan. Vaan hänen piti lähettää koiraa ovelta ja koettaa saada koira ohjattua juhlasalin toiseen laitaan missä sijaitsi näyttämö. Juhlasalissa oli myös lattialle levitelty pizzalaatikoita, tölkkejä yms roskaa. Lisäksi häiriöksi oli laitettu verhojen taakse vaatteita (tekeekö koirat virheilmaisuja).

Jos koira teki löydön ei ohjaaja saanut mennä paikalle vaan koira piti kutsua pois.

Myös neljännen kerroksen tarkastukseen ohjaaja eikä muutkaan saanut mennä vaan ohjaaja piti lähettää koira portaiden alapäästä kerrokseen. Jos koira ilmaisi ,piti koira kutsua pois ,sen luokse ei saanut mennä.

Tällä rastilla käytimme 2 koiraa , varmistettiin vielä toisella koiralla ensimmäisen koiran reaktioita.

4 tehtävä oli Mepe tehtävä (meripelastustehtävä). Veneeseen sai mennä ryhmästä vain 1 koirakko.

Aikaa oli 30 minuuttia.

Henkilö oli pudonnut sup- laudalta ja häntä lähti koirakko etsimään veneestä käsin karttaan merkityltä alueelta. Putoamispaikan lähellä oli 4 saarta tarkastettavana. Jos koira reagoi hajuun saarta tarkastettaessa järveltä veneestä niin tämän jälkeen vene koetti rantautua saareen siihen kohtaan mistä koira näytti hajun tulevan ja koira lähti tarkastamaan saarta.

Silläaikaa kun koirakko suoritti mepe tehtävää sai rannalle jäänyt loppujoukkueen jäsenet tehtävän tehdä solmuja. Mallisolmuista sai katsoa mallia. Onneksi meillä oli joukkueessa Tuija , entinen partiolainen, joka osasi homman.

5 tehtävä. Joukkueella käytettävissä kaksi soutuvenettä , jolla soutaa vastarannalle noin 1,6km matka ja etsiä sieltä henkilöitä annetulta alueelta ja soutaa takaisin. Aikaraja oli 1h 15 minuuttia.

Tälle tehtävälle lähti 2 koiraa mukaan. Koirat työskenteli yhtä aikaa alueella ja alue jaettiin puoliksi.

Tämä tehtävä oli päivän fyysisesti raskain ihan vaan tuon soutamisen takia aikaa vastaan. Sitä melkein kuvitteli olevansa soutukisassa 😊.

6 tehtävä .Myrskyn jälkeen oli kadonnut ihmisiä karttaan merkitylle alueelle. Myrskyalue oli vaarallinen ja sinne ei saanut ihminen mennä. Aikaa alueen tarkastamiseen oli 20 minuuttia.

Ryhmälle oli annettu alue ja alueen yksi laita oli merkattu ja sitä ei saanut ryhmä ylittää. Koiraa piti siis pistottaa alueelle. Jos tuli löytö koira piti kutsua pois ja jatkaa alueen tarkastamista. Lähdimme tehtävään kahdella koiralla.

Sunnuntai 29.8.

1 tehtävä oli jäljestys tehtävä. Alueelle sai siirtyä vain yhdellä autolla ja sai käyttää vain 1 koirakkoa.

Alue josta jälki piti etsiä ja jäljestää oli rajattu ja aluetta ei saanut ylittää. Jälki nostettiin ruudusta joka oli merkattu karttaan. Jos alueen ylitti menetti kaikki pisteet. Ja jos annetun ajan ylitti yli viidellä minuutilla menetti kaikki pisteet. Jos aika ylittyi alle viisi minuuttia menetti puolet saaduista pisteistä. Aikaa oli tehtävän suorittamiseen 30 minuuttia.

2 tehtävä sijaitsikin sitten Puijon hiihtostadionilla. Tottelevaisuusosio yhmäliikkeenä. Ryhmänjohtaja käskytti. Joukkueen piti liikkua rivissä. Liikkeinä oli seuraaminen ja liikkeestä istuminen.

3 tehtävä olikin sitten ns karttatehtävä. 10 rastia yhteensä , joista 6 oli pakollista ja 4 vapaaehtoista.

1 rasti oli kirjallinen. Piti osata etsiä koordinaatteja ja laittaa ne kartalle ja yhdistää pisteet viivalla. Aikaa oli noin 20 minuuttia.

Tämän jälkeen kaikki gps laitteet,puhelimet yms muuta laitteet millä pystyt karttaohjelmaa tai navigointia käyttämään kerättiin pois. Vain ryhmänjohtajalle jäi puhelin, jossa oli seuranta päällä ja puhelin piti laittaa reppuun eikä sitä saanut käyttää kuin hätätapauksessa. Puhelimen käyttämisestä (navigointiin tms) seurasi koko päivän pisteiden menetys.

Pakolliset rastit olivat tehtävärasteja. Rastit sijaitsivat Puijon ulkoilualueen huikeissa ja mäkisissä maastoissa. Hiki tuli.

2 rasti oli kiivetä puijon hyppytornin juurelle olevat ritilärappuset ylös ja joukkueen aika otettin ylös.

3 rasti oli niin sanottu ketteryys/temppu rasti. 2 koiraa suoritti yksi kerrallaan tehtävän. Aikaa 10 minuuttia.

Ohjaajan piti lähettää koira kauempana edessä olevan pöydän luo. käskeä koira pysymään paikalleen. Ottaa frisbeegolf kiekko mennä koiran luo ja heittää sieltä kiekko tietyn etäisyyden päässä olevan koriin. Koiran piti pysyä paikallaan. Tämän jälkeen koira kutsuttiin luokse. Sitten kolmen ryhmän jäsenen piti tehdä este ,mistä koiran piti hypätä sekä yli että ali. Ihmisten piti koskettaa toisiaan muodostaessaan estettä.

4 rasti oli ensiapurasti. Tajuttoman potilaan ensiapu ja nilkkansa murtaneen potilaan ensiapu. Aikaa oli 15 minuuttia.

5 rasti oli koiran ensiapuun liittyvä rasti ja 6 rasti esine-etsintä rasti.

Joukkueen piti olla maalissa klo 13.00 mennessä.

Maaliin päästyä. Muu joukkue sai lähteä ruokailemaan. Ryhmänjohtajat pääsivät virtuaalilaseilla katselemaan ensin Puijon tornista maisemia ja vielä hyppäämään hyppytornista alas. Sekä vielä käymään Puijon tornin näköalatasanteella. Aivan mahtavaa!

Kiitos LPKY:n joukkue hyvästä reissusta, mahtavasta ryhmähengestä ja loistavasta panoksesta tehtävissä!!

Karjalasta kajahti ja joukkueemme sijoittui kolmannelle sijalle! Huikeeta!

Teksti; Joukkueen ryhmänjohtaja Paula Vataa