Toko ja Rally-toko

Toko

Toko on lyhenne sanasta tottelevaisuuskoe, mutta tarkoittaa myös tottelevaisuuskoulutusta.
Koulutuksen tarkoitus on opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä kehittää ohjaajan koulutustaitoja.
Tottelevaisuuskoulutus on tärkeää jokaiselle koiralle ja tärkeä pohja muuta koiraharrastusta aloittavalle.

Toko-kokeissa arvioidaan koiran koulutustasoa sekä koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä. Koeluokkia on neljä; alokasluokka (ALO), avoin luokka (AVO), voittajaluokka (VOI) sekä erikoisvoittajaluokka (EVL).
Kokeissa käynti aloitetaan alokasluokasta ja luokasta toiseen voidaan edetä kun luokanvaihtoon oikeuttava 1-tulos on saavutettu. Luokanvaihto alemmissa luokissa on pakollinen koirakon saatua kolme 1-tulosta ja koulutustunnuksen, TK1, TK2 tai TK3. Koira voi saavuttaa tottelevaisuusvalion (TVA) arvon kolmella 1-tuloksella erikoisvoittajaluokassa. Kokeisiin saavat osallistua kaikki 10 kk täyttäneet rekisteröidyt, tunnistusmerkityt ja rokotetut koirat rodusta riippumatta.

Rally-toko

Rally-toko on kehitetty 2000- luvun alkupuolella Yhdysvalloissa, Suomessa lajista tuli virallinen harrastuslaji keväällä 2014. Lajissa yhdistyy elementtejä Tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Lajin tavoitteena on parantaa koiran arkihallintaa ja edistää koiran ja ohjaajan iloista yhteistyötä.

Rally- tokossa koirakko suorittaa itsenäisesti tuomarin suunniteleman radan. Rata rakentuu erilaisista tehtävistä koostuvista kylteistä. Koiraa ohjataan sekä ohjaajan vasemmalla että oikealla puolella. Monet kylttitehtävät toimivat hyvänä lihasjumppana koiralle ja tehtävät sopivat kaikenrotuisille, -kokoisille ja -ikäisille koirille sekä koiran ohjaajille.

Rally-toko -kokeissa on neljä eri luokkatasoa. Aloituskynnys kilpailemiseen on matala. Ensimmäinen, eli alokasluokka suoritetaan aina koira kytkettynä, eikä ryhmäliikkeitä ole. Luokkien edetessä kylttitehtävät vaikeutuvat. Suorituksessa arvostetaan iloista ja sujuvaa suorittamista, mutta myös tarkkaa tekniikkaa jos mielii palkintopallille. Koiraa saa ohjata kaikissa luokissa sekä käsimerkein että suullisesti ja kehuminen on jopa suotavaa.