Palveluskoirat


Pk-jaoksen vuoden 2024 suunnitteluilta Teamsissa ti 3.10., ks.lisää Ajankohtaista-sivulta

Syyskokouksessa valitaan taas uudet vastuuhenkilöt yhdistykseen, tule mukaan vaikuttamaan!

Jaosvetäjät toimivat yhteyshenkilöinä lajiensa parissa, ja yhdessä harrastajien kanssa järjestävät koulutuksia, kokeita sekä tapahtumia.
Sinustako jaosvetäjä palveluskoirajaokseen vuodelle 2024? Rohkeasti mukaan! 


Palveluskoirat

Palveluskoiraharrastus on koiran työominaisuuksia monipuolisesti hyödyntävää ja mittaavaa toimintaa sekä mukavaa yhdessäoloa. Lappeenrannan Palveluskoirayhdistyksessä on mahdollista harjoitella ohjatusti jälkeä, hakua ja viestiä. LPKY:n palveluskoirajaos ja pelastuskoirajaos tekevät yhteistyötä tottelevaisuuden kouluttamisessa sekä maastokoulutuksissa.
Palveluskoirista on apua monenlaisissa etsintätehtävissä. Palveluskoiria koulutetaan mm. ihmisten ja esineiden etsimiseen. Palveluskoira voi auttaa löytämään vaikkapa kotipihaan pudonneen avaimen tai metsään pudonneet käsineet.


Jälkikoira seuraa ihmisen kulkemaa jälkeä eli jäljestää ja ilmaisee ihmisen jäljelle pudottamia esineitä kertoen näin ohjaajalleen, että on pysynyt jäljellä. Hakukoira etsii piiloutuneita tai kadonneita ihmisiä seuraten ilman mukana kulkevia hajuvirtoja. Viestikoiran tehtävänä on kuljettaa viestiä kahden ihmisen välillä, selvittäen tiensä perille toisen maastossa kulkevan ihmisen luokse, toisen ihmisen pysyessä paikallaan. Palveluskoiria koulutetaan myös suojelutehtäviin, jossa koiran tehtävä on puolustaa omistajaa.

Palveluskoiralajit jaetaan seitsemään eri lajiin:

  • jälkikoe (PAJÄ)
  • viestikoe (PAVI)
  • hakukoe (PAHA)
  • etsintäkoe (PAEK)
  • opastuskoe (PAOP)
  • valjakkohiihto (PAVE)
  • suojelukoe (PASU)
Lisäksi palveluskoirapuolelta löytyy:
  • Erikoisjälki (FH/PAEJ)
  • Käyttäytymiskoe (BH/PAKK)

PK-toiminnan aktiivisin aika alkaa keväästä jatkuen syksyyn. Silloin järjestetään haku-, jälki- ja viestikoulutusta maastossa. Ympärivuotista toimintaa löytyy tottelevaisuusharjoitusten merkeissä. Maasto- ja tottelevaisuustreenien lisäksi järjestetään erilaisia kursseja ja koulutustilaisuuksia.

Palveluskoirakoeoikeudet omaavat rodut löydät listattuna Virkku -sivustolta, tästä linkistäTulossa!

Klikkaa kuvasta koulutukset -sivulle ja käy katsomassa tulossa olevat tapahtumat! 


Oheisesta tiedostosta löydät ohjeita avoimiin palvelus- ja pelastuskoirien tottiksiin tuleville.