Pelastuskoirat


Peko-jaoksen avoimet maastotreenit

Tervetuloa peko-jaoksen kevään ja alkukesän avoimiin maastotreeneihin.

Merkkaa kalenteriin seuraavat päivät:

to 20.4., 
ti 25.4.,
to 4.5.,
ti 9.5.,
to 18.5.,
ti 23.5.,
to 1.6.,
ti 6.6.,
to 15.6.,
ti 20.6. 
to 29.6.

Ilmoittautuminen tapahtuu Peko- treenaajat nimenhuudossa ja treenit laitetaan auki viikkoa ennen. Nimenhuudossa ilmoitetaan myös treenien vetäjä, paikka, aika, aihe ja koirakoiden enimmäismäärä. Peruuntumisvaraus, jos treenille ei saada vetäjää.

Avoimet tottistreenit

Peko-jaoksen viikottaiset tottikset starttaavat Tapiksella perjantaina 14.4. alkaen klo 18-21. Treenit ovat pääsääntöisesti omatoimitreeni, joihin ei ole tasovaatimuksia.

Treenit ovat avoimet sekä peko- että pk-koirakoille.

Treenit merkitään nimenhuutoon ja halutessaan sinne voi klikata itsensä IN, mutta pakollista ennakkoilmoittautumista ei ole.

Huomioikaa, että jos kenttä on vielä märkä, treenit pidetään parkkipaikalla.

Match Show 25.5.23


Pelastuskoirat

Pelastuskoiratoiminta on koiraharrastajien panos Vapaaehtoisessa Pelastuspalvelussa (Vapepa) hätään joutuneiden ihmisten auttamiseksi katoamis- ja onnettomuustilanteissa. 

Toiminnan tarkoituksena on kouluttaa osaavia koiria ja ohjaajia käytännön etsintä- ja pelastustehtäviin toimimaan niin poliisin-kuin pelastusviranomaisten alaisuudessa. 

Kun pelastuskoira on suorittanut määrätyn tasovaatimuksen mukaiset pelastuskoirakokeet ja käyttöönottotarkastustestin voidaan se nimetä pelastuskoiraryhmään. Koiraa voidaan käyttää kadonneiden, eksyneiden tai sortuneisiin rakennuksiin jääneiden ihmisten etsinnöissä. Pelastuskoiraryhmät ilmoittavat valmiustasonsa Vapaaehtoiselle Pelastuspalvelulle/ pelastusviranomaisille, jotka tarvittaessa hälyttävät ryhmät etsintöihin. 

Koirien koulutustasoa on koko ajan ylläpidettävä ja kehitettävä. Kokeen suorittaminen on alin tasovaatimus. Luotettava pelastuskoira suoriutuu huomattavasti vaativammista etsinnöistä kuin koesuorituksissa edellytetään. 

Kenelle pelastuskoiratoiminta sopii?

Pelastuskoiraksi voi kouluttaa periaatteessa minkä tahansa koiran. Perusedellytyksinä on, että koira on fyysisesti hyvässä kunnossa, kohtuullisen rohkea sekä mielellään avoin ja ystävällinen vieraita ihmisiä kohtaan sekä kykenevä liikkumaan vaikeakulkuisessakin maastossa. Sillä tulee olla erinomainen hajuaisti ja taipumus sen käyttämiseen ohjaajan ohjauksessa.


Pelastuskoiratoiminta asettaa vaatimuksia myös koiranohjaajalle. Ohjaajan tulee olla stressiä ja hankalia olosuhteita pelkäämätön. Hänen tulee rehellisesti tiedostaa ja tunnustaa sekä omat että koiran rajat vaativissa olosuhteissa toimiessaan. Toiminta edellyttää myös ohjaajalta hyvää fyysistä kuntoa. 

Kiinnostaako pelastuskoiratoiminta? Ota yhteyttä jaosvastaaviin!


Oheisesta tiedostosta löydät ohjeita avoimiin palvelus- ja pelastuskoirien tottiksiin tuleville. 

VIRTA-tarkastetut koirakot

VIRTA - Pelastuskoirakon käyttöönottotarkastus viranomaiskäyttöön

Käyttöönottotarkastus suoritetaan kaikille niille koirakoille, joita käytetään poliisiviranomaisten apuna henkilöetsintätehtävissä. Käyttöönottotarkastuksen suorittaneita koirakoita voidaan käyttää muissa virka-aputehtävissä alueellisesti sopimalla. 

Ennen käyttöönottotarkastukseen pääsyä koiran sekä koiranohjaajan on suoritettava Suomen Palveluskoiraliiton (SPKL) tai Suomen Pelastuskoiraliiton (SPeKL) hälytystasovaatimus. 
(Suomen Palveluskoiraliitto)

LPKYn VIRTA-tarkastetut, hälytysryhmässä mukana olevat koirakot

Suvi Vainikka & bc Something Like Cosi Felice
Tuija Kajasranta & knn Guldgårdens Valentines Rose 
Riikka Lalu & ak Bestseller Stella Slickpoo
Matleena Kujala & nsnu Toihan on Kaislikossa Kahlailija
Pia Rapi & bpm Pinkojan Rodriguez

Päivitetty 14.11.2022