Pelastuskoirat


Ajankohtaista Peko -jaoksessa


Maastolajien tutustumispäivä 

Tapahtuma järjestetään Haukkulaaksossa 8.6.2024.  Sunnuntaina 9.6. mahdollisuus osallistua avoimiin treeneihin. 

Tottisvuoro

Pekon ja PK:n yhteinen tottisvuoro Tapiksella perjantaisin klo 18-21

Michaela Grönlundin leiri 27.6.-29.6.2024

Paikka: Haukkulaakso

Kenelle: pelastuskoiratoiminnassa mukana oleville ja pelastuskoiralajeja treenaaville koirakoille. Sopii kaiken tasoisille koirakoille, aloittelevista virtakoiriln. 

Etusijalla ennakkoilmoitukseen vastanneet.

Koirakoita otetaan max. 8 kpl/pv

Leirille voi osallistua to-la tai vain kahdelle päivälle. Jos paikkoja jää niin yksittäisille päivillekin voi osallistua.

Hinta: 100e koko leiri ( sis.koulutuksen, yöpymisen, aamupalat, päiväruoan ja illalla makkarat tms. Kahvia ja teetä) 

2pv, to-pe tai pe-la 70e (voi majoittautua edell. iltana)

1pv 35e ( voi majoittautua edell. iltana)

Paikanvaraus nimenhuutoon. 16.6. menn.

Jos ilmoittautuneita on enemmän kuin 8/ pv ovat ennakkoilmoon vastanneet etusijalla.


Pelastuskoirat

Pelastuskoiratoiminta on koiraharrastajien panos Vapaaehtoisessa Pelastuspalvelussa (Vapepa) hätään joutuneiden ihmisten auttamiseksi katoamis- ja onnettomuustilanteissa. 

Toiminnan tarkoituksena on kouluttaa osaavia koiria ja ohjaajia käytännön etsintä- ja pelastustehtäviin toimimaan niin poliisin-kuin pelastusviranomaisten alaisuudessa. 

Kun pelastuskoira on suorittanut määrätyn tasovaatimuksen mukaiset pelastuskoirakokeet ja käyttöönottotarkastustestin voidaan se nimetä pelastuskoiraryhmään. Koiraa voidaan käyttää kadonneiden, eksyneiden tai sortuneisiin rakennuksiin jääneiden ihmisten etsinnöissä. Pelastuskoiraryhmät ilmoittavat valmiustasonsa Vapaaehtoiselle Pelastuspalvelulle/ pelastusviranomaisille, jotka tarvittaessa hälyttävät ryhmät etsintöihin. 

Koirien koulutustasoa on koko ajan ylläpidettävä ja kehitettävä. Kokeen suorittaminen on alin tasovaatimus. Luotettava pelastuskoira suoriutuu huomattavasti vaativammista etsinnöistä kuin koesuorituksissa edellytetään. 

Kenelle pelastuskoiratoiminta sopii?

Pelastuskoiraksi voi kouluttaa periaatteessa minkä tahansa koiran. Perusedellytyksinä on, että koira on fyysisesti hyvässä kunnossa, kohtuullisen rohkea sekä mielellään avoin ja ystävällinen vieraita ihmisiä kohtaan sekä kykenevä liikkumaan vaikeakulkuisessakin maastossa. Sillä tulee olla erinomainen hajuaisti ja taipumus sen käyttämiseen ohjaajan ohjauksessa.


Pelastuskoiratoiminta asettaa vaatimuksia myös koiranohjaajalle. Ohjaajan tulee olla stressiä ja hankalia olosuhteita pelkäämätön. Hänen tulee rehellisesti tiedostaa ja tunnustaa sekä omat että koiran rajat vaativissa olosuhteissa toimiessaan. Toiminta edellyttää myös ohjaajalta hyvää fyysistä kuntoa. 

Kiinnostaako pelastuskoiratoiminta? Ota yhteyttä jaosvastaaviin!


Oheisesta tiedostosta löydät ohjeita avoimiin palvelus- ja pelastuskoirien tottiksiin tuleville. 

VIRTA-tarkastetut koirakot

VIRTA - Pelastuskoirakon käyttöönottotarkastus viranomaiskäyttöön

Käyttöönottotarkastus suoritetaan kaikille niille koirakoille, joita käytetään poliisiviranomaisten apuna henkilöetsintätehtävissä. Käyttöönottotarkastuksen suorittaneita koirakoita voidaan käyttää muissa virka-aputehtävissä alueellisesti sopimalla. 

Ennen käyttöönottotarkastukseen pääsyä koiran sekä koiranohjaajan on suoritettava Suomen Palveluskoiraliiton (SPKL) tai Suomen Pelastuskoiraliiton (SPeKL) hälytystasovaatimus. 
(Suomen Palveluskoiraliitto)

LPKYn VIRTA-tarkastetut, hälytysryhmässä mukana olevat koirakot

Riikka Lalu & ak Bestseller Stella Slickpoo
Matleena Kujala & nsnu Toihan on Kaislikossa Kahlailija
Pia Rapi & bpm Pinkojan Rodriguez

Päivitetty 30.10.2023